halsohelen.blogg.se

Det här är en blogg om hälsa, där hälsa är ett brett begrepp och har många betydelser. Hälsa är både fysisk och psykiskt välmående och hur du finner balans i livet och vardagen. Du får ta del av recept, träning, stresshantering, planering och mycket mer. Kontakt: helen.eklid@gmail.com

Söndag - veckans bästa dag eller ångest?

Publicerad 2017-01-15 09:21:44 i Allmänt, Hälsa, Stress,

Idag är det söndag, jag vaknar tidigt och kan inte somna om - tänder ljus, värmer en kopp te och njuter av lugnet. Söndagar är faktisk en av de dagar jag tycker bäst om, där jag känner att dagen kan vara precis som den är, ingen prestation, inga måsten, inga "borde", utan bara göra det jag vill och känner för (för det mesta, även jag har saker jag ibland behöver prioritera). Men en söndag kan till exempel innebära...en lång, god frukost, promenad, fika hos vänner, middag (allt från rester, en "riktigt" söndagsmiddag, pizza), en eller flera filmer och tv-program. Låter inte det som en härlig  söndag?
 
Dock kan söndagar innebära den så kallade "söndagsångesten" för många, helgen börjar nå sitt slut och det är dags för vardag. Hur kommer det sig att under en hel dag tänka på att det är "tillbaka till vardagen" imorgon, söndagsångesten att jobbet kör igång, kliva upp tidigt, och kanske barnen ska skjutsas till skola, träning, hämtas hos kompisar. Om du har söndagsångest kan det vara bra att tänka efter - av vilken anledning känner jag så?, och faktiskt försöka göra något åt det.
 
Försök tänka efter, har jag gjort en bra planering för veckan men  tiden räcker inte till - planera och prioritera om. Om tiden inte räcker till har du för mycket att göra - likaväl som du kan ha för mycket på jobbet kan du ha förmycket i privatlivet. Det kanske kan vara så att du har för hög prestation på dig själv, allt ska gå att genomföra och det ska vara bra till 100%. Tänk efter, vad är det värsta som skulle kunna hända om du genomförde hälften av dina måsten och sätt din nöjdhetsnivå lägre men ändå bli 100% nöjd. Det handlar inte om att det ska vara 80% bra utan det handlar om att vara 100% nöjd till det jag faktiskt åstadkommit.
 
Jag önskar att ni alla kunde njuta av söndagen och inte känna ångest eller oro över att vardagen kommer. Gå inte miste om 51 söndagar som vi faktiskt har kvar av det här året, gör något bra av det. Kanske ha som söndagstradition att äta frukost framför teven? Bjuda familj/vänner på fika eller varför inte en härlig söndagsmiddag?
 
Vad ska du göra för att njuta av den här dagen?
 
Kram och ta hand om er!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

HälsoHelen

För mig kan hälsa innebära många delar av livet och vardagen. Mitt intresse för hälsa är stort och jag motiveras av att hjälpa människor till att hitta en balans i livet. I 3 år studerade jag till Hälsopedagog, men kände att något fattades.. så jag fortsatte mina studier och läste till Personlig tränare! I januari 2014 blev jag klar och har sedan länge bestämt mig för att hjälpa människor till en god och balanserad hälsa. Med en bred utbildning inom hälsa och välmående kommer jag arbeta med att hjälpa människor på olika vis för att de ska må bra. För mig är det viktigt att ha ett gott välmående i både kropp och själ.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela